Saturday, 8 December 2012

Craving

♫ Breathless - Shayne Ward
 ツHopeless 

Dear Chillalla, 

I'm craving. 
Not for haagen daaz, not for strawberry or durian crepe, 
not for tutti frutti, not for croissant, 
and not for any treasure in this world. 
I'm craving for support. that is accompanied by love.
At this stage, I've tried all my might to keep everyone happy. 
I watched a video recently on how things come around and go around. 


I did how the video showed. I swear. (TWIC)
But why am I still making others not please with me?
If what I did ruined other's life, I would rather gone.
I felt hopeless. I can barely stable myself.
I lost a place where I can cling on. 
No one wants to back me up.
Except..

I know..Allah is with me.
Oh My Lord...Allah Azzawajalla..
I kneel down and prostrate to you. Help bring me back Ya Rabbi. 
:'(



Saturday, 3 November 2012

Di mana dikau sahabat?

Senang melihat kau kini berubah

Ke arah kebaikan

Alhamdulillah

Namun mengapa kau sepi?

Tiada ajakan buat sahabat lain

Untuk sama berhijrah denganmu

Aku rindu

Moga hatiku jua disuntik cebisan itu

Maafkan aku

Atas kekeluan di pandang matamu

Thursday, 25 October 2012

The Day I'm About to Faint

♫ Lemon Tree - Garden Eden
ツDaunted
Ever experience faint?
Well I am...
NOT

Today I have this anatomy session in front of cadavers in anatomy rooms. I'm used to the smell of formalin (alcohol type to preserve the cadaver) so there's nothing to worry. Cheeky me going inside,listening eagerly to that new professor talking in front of the table. I was standing in the cramps of the other colleagues, rather a bit far from the table where the cadaver lies. I had this feeling of unwell coming to my tummy starting earlier of the day, but since I've got my card signing which is a type of oral test in front of groupmates and professor, I ignore the pain. Everything goes well.....at first. :D 

I started to make this kind of strange yawn.. I felt like gasping for air as if I kept yawning and yawning to let the oxygen pass through my mouth to the brain. I even noticed a small guy next to me started to yawn as well because he got influenced by me. Heee....

Suddenly I had this shaking movement to my legs, the pain in my tummy is begging for me to sit down. I said to myself, NO! You got to be strong for there's another 30 minutes session left and what the professor taught was so good it might come out for the test this afternoon.

Out of nowhere, my vision started to become yellowish in colour. I felt drowsy, I touch my head with my finger and then I can hear the voice of my professor become so low. All he said seems so I-can't-grab-anyhting-you-say-sir! I tried to grip someone next to me but I realizes he's a guy so I clung on the cadaver's table yet my legs was shaking so badly and I can't stand the pressure in my tummy. I told my girl friend that I think I'm about to faint, she asked me to sit down aside. I sat down a bit until I felt so thirsty, I wanted drinks so badly. So then I went out to the toilet looking at my face that was deadly pale in the mirror. What has gone into me??

I need water so much so I walk about the place for 10 minutes til I found a friend of mine in front lecture hall with her water bottle. Thank Allah for sending her to me. I sat down, shaking, exhausted feeling like crying. After a while I went home in the shivering cold weather and had a rest for a while before going for the test. 

Alhamdulillah Allah helped me with the test..syukran Ya Allah...and in the afternoon, I got my eid-adha parcel from my beloved mother back in Malaysia. Carrying that big box around made me a famous girl cause everyone's seems to greet me offering to help and wonder what's inside? 


Well oh well, it's eidul adha parcel fron my Mama..now I can really cook delicious food for eid =) 

Salam eidul adha people.May Allah forgive all our sins before,during and after this..and may Allah shower us with His blessings to be a better people than yesterday..for Allah is the Most Gracious and the Most Merciful.

"O Lord-Sustainer! Apparently my wrongdoings do not undermine Thy authority, Certainly there will be no decrease in Thy possessions if I am forgiven. So give me free gifts as (no amount of giving) dwindles Thy stock, and forgive me as (forgiveness) does not put Thee to any loss.)"

P/S: Just before, I thought all the "sayup2 ku dengar suaranya makin ditenggelami kekaburan pandanganku" was just a verbosity. Now, I know it's NOT a lie. I was scared like a chicken when I was about to faint, how will it be if I were to die? Oh MasyaAllah..Astaghfirullah...

Saturday, 22 September 2012

Last Summer Holiday with Love

Title : Last Summer Holiday with Love
Tajuk : Percutian Musim Panas Terakhir bersama Sayang.

29 Julai
Gadis itu melangkah gagah.membawa seribu satu perasaan berbekalkan harapan menggunung.bukan sahaja dari kedua orang tua, ahli keluarga dan sanak saudaranya malahan impian orang-orang kampungnya juga. Matanya bersinar melihat kerdipan lampu sang peneraju awan yang begitu besar. Pesawat MAS yang baru sahaja dirasmikan sempena Olimpik 2012 di London bersiap siaga untuk membelah samudera. Si gadis memboloskan diri ke ruang deck di atas. Dia sempat menyentuh kulit besi airbus A380 itu sebelum menjejakkan kaki ke dalam perut pesawat. Dia menoleh ke kanan dan kiri mencari kalau-kalau ada rakan Malaysia yang turut serta. Namun,tiada lagi si mata hitam melainkan dirinya seorang yang bertubuh kecil dikelilingi bangsa-bangsa bermata biru, hijau, dan hazel.Dia memandang ke depan. Ke skrin canggih yang memaparkan panorama di luar kapal terbang itu sebelum berlepas.Burung besi mula mengembangkan sayap, melajukan kayuhan kaki. Dia memejamkan mata, membayangkan pecutan pesawat..Saat ini..saat pecutan aselerasi inilah yang amat digemari....vooooshhhh!!!



2 September
Pesawat akan mendarat sebentar lagi.Dia memejamkan mata sekali lagi. Kitaran sistolik dan diastolik jantungnya kencang menanti dengan penuh debaran saat pesawat menghentikan kibaran sayap untuk mencecah bumi. Saat ini juga dia gemar,saat di mana dia menilai bakat jurumudi kapal gergasi ini untuk melakukan pendaratan yang sempurna.Dia memeluk rapat beg di pangkuan..

Si jejaka melihat kapal terbang sudah hampir mendarat. Sebentar lagi.. Cuma sebentar sahaja lagi. Dia bersedia memegang kertas A4 yang tertera nama si gadis untuk menyambut ketibaannya..Kertas tertera nama dengan lipatan kata rahsia itu janjinya..Ya,janji mereka. Pengumuman pesawat kedengaran di corong. "Flight number XE389 is..."
Dan sekelip mata,pandangannya kaku......bahunya ditepuk.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

"Bhoo!mengelamun ye.." Terkejut dia dengan sergahan itu. Dia menoleh. Melihat gadis berbaju putih bergambar kucing berwarna biru tersenyum nakal mengusik. Mereka beriringan menuju keluar dari airport.Si jejaka menghulurkan coklat Cadbury Caramel buat si gadis. Bimbang jika si gadis kelaparan di dalam pesawat tadi. Terlihat beberapa orang di situ tersenyum kepada mereka.



5 September
Kedai sudah mulai tutup, loceng sudah mulai berdenting. Mereka menuju ke ruang menunggu bas sambil memandang mentari yang mulai terbenam. Mereka menyelusuri jeti Gunwharf Quay. Panorama indah itu dirakam dengan kamera paling canggih bermiliar megapixel milik mata manusia. Kapal-kapal tersadai dibawa arus pasang surut. Mereka senang hati dapat meluangkan masa ke tempat orang-orang tempatan menikmati hujung minggu di atas bot-bot mewah,di kelilingi monumen torpedo sebesar pemeluk,outlet-outlet berjenama dan yang paling penting,tersedia van ais krim kegemaran mereka, Toffee Crunch. Sang jejaka sudah tidak sabar ingin mencuba aksi bergaya dengan kasut Adidas baru berwarna putih hadiah ulangtahunnya esok. Manakala si gadis tersenyum melihat ke dalam beg kertasnya, terdapat sehelai dress labuh Yumi berwarna merah jambu pilihan jejaka.Si gadis tertawa mengenangkan permintaan jejaka sebentar tadi."Saya nak sangat tengok awak pakai baju labuh sampai peha macam tu" ujar si jejaka tak berhenti-henti memasuki butik baju perempuan, diikuti senyum kelat si gadis yang jarang sekali memakai baju dress sebegitu.

Thorpe Park, London
9 September
"Aaaaaaaaa!!!!!" hanya jeritan yang kedengaran. Asap-asap, api sambar menyambar, televisyen bersiaran melaporkan letupan sayup disana sini. Wah, hebat sungguh setting untuk roller coaster taman tema Thorpe Park di London ini. Hampir kesemua permainan mereka berdua cuba. Dan setiap kali itu jugalah, si gadis akan mencari genggaman untuk berpaut. Khuatir terjatuh ke bawah dari tempat yang berputar tinggi itu. Ngeri memikirkannya.gadis mengaku kalah, sudah tewas menaiki permainan yang kesemuanya mencabar suara anak tekaknya.Dia hanya ingin bermain kapal yang berpusing sambil diputarkan lagu riang seolah-olah Merry Go Round. Saat menaiki kapal muzik berpusing itu, dia sungguh gembira mentafsirkan keriangan itu sendiri. Setelah hujan mulai rintik membasahi bumi, semua pengunjung mulai beredar. Jejaka berlari sambil menutup kepala si gadis, pengunjung lain memandang dengan senyuman.



10 September 
Sedari kecil buku-buku tertera nama Oxford sudah bermain di pandangan mata. Thesaurus Oxford Dictionary, Oxford Idioms, Oxford antonyms sinonyms dan pelbagai lagi. Padanlah namanya sungguh gah, kerana tempat itu sendiri menempatkan cendekiawan yang se-gah namanya. Rata-rata tempat yang mereka kunjungi, hampir kesemua penduduk di situ memegang buku dan akhbar. Di dalam tren, di Subway, di tepi sungai Thames, malah di tengah kesibukan kota. Jejaka dan gadis pula? Sibuk memegang peta mencari tempat kunjungan seterusnya. Letih berjalan ditiupi angin kuat, dengan keadaan kaki yang sudah mula membuat ragam, mereka berhenti di tengah padang salah satu universiti di Oxford, tempat pembikinan filem Harry Potter. Waima di tengah padang sekalipun, terdapat cendekiawan yang ralit menelaah buku di bawah pohonan rimbun. Mereka ikut sama belunjur di tengah padang berumput hijau seperti karpet itu. Mereka memicit-micit kaki sambil berceloteh memasang impian menjadi salah seorang penuntut di universiti Oxford. Kedua-dua Sang Pemimpi tersenyum membayangkan angan-angan laskar pelangi mereka.


"Jangan pijak lampu tu..kalau pijak, nanti lampu padam.hihihi.." Si gadis sekadar bercanda memberitahu jejaka supaya berjalan menyelusuri Millenium Bridge dengan tidak memijak biasan cahaya lampu. Bangunan di sekeliling jambatan begitu indah dibiasi variasi warna lampu berkedipan seolah berada di Las Vegas. Kapal-kapal mewah menyelusuri jambatan London barangkali menuju ke Greenwich, garisan khatulistiwa berlatitud sifar, tempat kunjungan impian si gadis. Suasana dingin dan romantis di sekeliling tempat itu menggamit seribu satu kenangan yang dipateri di minda mereka. Mereka berjalan mengimbau kenangan dan membincangkan perihal masa depan. Tepat jam 11 malam mereka bergegas mengejar 'tube' yang hampir kesemua penumpang adalah pasangan tidak kira tua dan muda yang mungkin ingin menikmati hujung minggu berdua.

17 September
Kota yang tersergam indah dengan bangunan berbatu putih ini merupakan negeri asal penulis novel berjudul 'Pride and Prejudice' yang menjadi kebanggaan penduduk Bath. Masih terdapat segelintir penduduk yang masih mengharmonikan pemakaian era victoria dengan bertopi tinggi, bertongkat memegang curut besar, dan memakai korset berkain kembang seolah-olah era penulis novel Jane Austen masih bertapak di situ. Si gadis dan jejaka tidak ketinggalan mengutip pengalaman di Fashion Museum mencuba pemakaian era victoria itu. Ternyata, kain kembang itu berat sekali yang mungkin menjadi salah satu sebab mengapa orang mereka berjalan dengan begitu lemah gemalai. "Come on..go on,dance.." sapa dua orang wanita yang agak berumur kepada si jejaka dan si gadis sewaktu mereka melangkah masuk ke dewan 'Ball Room'. Mereka tertawa, mana mungkin mereka ingin menari di situ persis orang Inggeris.

                                                                    
 
Mereka menikmati kota yang kaya dengan budaya dan sejarah itu dengan perasaan teruja sambil dihidangkan dengan pelbagai persembahan jalanan.ada yang menyanyi dengan suara soprano, berbasikal tinggi sambil memegang api, bermain biola dan bermacam lagi. Sejarah Rome turut dicungkil disini, di Roman Bath. Tempat Raja di masa silam menghabiskan masa dengan bermandikan wap sepanas 46 degree celcius bersama kaum kerabat. Terdapat juga telaga ajaib yang kononnya boleh mengabulkan impian si pelontar syiling dan karangan sumpahan ke dalamnya. Si jejaka dan gadis juga turut melontar syiling ke dalam telaga yang dipenuhi kilauan syiling seluruh dunia itu. Mereka sekadar ingin meninggalkan tanda tanpa mengharapkan apa-apa perkara syirik terjadi. Lewat petang itu, mereka berangkat pulang dari Bath. Angin kuat memaksa si jejaka membeli sebekas air coklat panas buat si gadis. Jejaka menghulurkan air coklat panas itu kepada si gadis di dalam kereta api sambil diperhatikan seorang mak cik berbangsa inggeris yang tersenyum lebar. Si jejaka membalas senyuman memikirkan tindakannya yang mungkin dinilai sebagai 'gentleman' oleh kaum wanita.
 

19 September
Si gadis bangkit mencari sebatang pen dan menulis sesuatu pada poskad. Dia bersiap-siap untuk berangkat pulang ke tempatnya pada hari itu. Ya, hari terakhir perjalanan musim panas kali ini. Hatinya terasa berat, berat sekali ingin meninggalkan kenangan ini. Memori di mana dia sibuk mengacau si jejaka memasak, menonton berbagai cerita di komputer bersama, berceloteh panjang tanpa menghiraukan tahap kebosanan si jejaka, membaca al-quran sambil diperbetulkan oleh si jejaka dan diselamatkan oleh si jejaka yang berusaha memanjat tingkap lagak 'Spiderman' sewaktu bilik penginapannya terkunci dari dalam. Siang mula melabuhkan tirai cahayanya. Mereka beriringan menuju ke lapangan terbang. Tidak banyak yang mereka bualkan pada hari itu. Kedua-duanya merasa sayu. Mereka tiba di perkarangan lapangan terbang. Si jejaka diam seribu bahasa, si gadis pula tidak berhenti bercakap itu ini memalsukan beratnya hati. Si gadis melangkah masuk ke tempat berlepas. Si jejaka melambai......

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

2 September
"Flight number XE389 is reported to be crashed during landing due to technical problems" Umum suara pekerja wanita yang seakan cemas di corong lapangan terbang.
Dan sekelip mata,pandangannya kaku......bahunya ditepuk.

"Sorry sir, are you waiting for this person on the paper you wrote?" Si jejaka diam kaku tidak berkelip melihat pemandangan kapal terbang di hadapannya yang sudah remuk sayapnya. "I'm afraid to say this person is one of the victim in the airplane crash 2 hours ago. I'm sorry for you." Pegawai itu berlalu pergi.

Dia beredar.Berjalan diiringi khayalan dan imaginasi si gadis yang ditunggu ada disampingnya. Dia menghulurkan coklat Cadbury Caramel ke tepi dan terjatuh ke lantai tidak bersambut. Dia menaiki roller coaster sambil menjerit di sebelah kerusi yang kosong. Dia memayungkan patung lilin di taman tema saat hujan membasahi bumi.
Kemana dia pergi, semua orang memandangnya tersenyum bercakap sendirian. Dia berjalan berseorangan dengan riang di kota Oxford, melompat melangkah lampu di Millenium Bridge London, dan menari bersendiri di 'Ball Room' Bath. Air coklat panas yang dibelinya dihulurkan ke sebelah dan tumpah ke lantai kereta api sambil dipandang dengan senyuman lebar oleh seorang mak cik yang duduk bertentangan. Dia akhirnya melambai..melambai pemergian gadis itu di pintu. Lambaian terakhir lewat musim itu.

Kata-kata di sebalik poskad :
Dan percayalah, rindu itu dihadirkan oleh Dia, supaya kita menghargai detik kita bersama. 

-rafa- 

Tuesday, 24 July 2012

5...4...3...2...1...

♫ Leaving on a jet plane - John Denver 
ツChallenge awaits 

5 days

A month plus almost done.
So many things happened within.
Hello, laughs, cries, condolences, madness, goodbyes.
To my beloved family, thanks for keep granting my wishes and sorry for being annoying.
To my bestfriends, thanks for great trip at your place and sorry about your car.
To my someone, thanks a lot for all your companions and sorry for being such trouble.
To my cats, thanks for being my cheerful naughty kids and sorry for being devil mummy.
To my relatives and friends, thanks for any help, smiles, hellos and sorry if I did not do the same.
To anyone I did not tend to get in touch..hoping we can meet again insyaAllah.
No words that I can say to any one of you.
Thanks a lot for being part of my life. 
Thanks for the memories.
Wish me luck in boarding alone to Dublin.
Malaysia-London-Dublin
May Allah ease!

note the A380. Airbus okeyh~
wish I can fly with this airbus.cheer sorrow me.
 
LOVEYOUALOTPEOPLE!!
=') 
so long and good bye.
Till we meet again.

Salam Ramadhan Kareem.
4 Ramadhan 1433H

Left

Monday, 25 June 2012

Penaku Jemari

♫ Sudah Cukup Sudah - Nirwana Band  
ツGusar resah gelisah  




Di persada awan biru,  
terbaring aku di balik bukit satria,
decipan burung menggamit kenangan,
terduduk aku meratapi kesayuan.

Tewas kaku terkulai layu,
dihanyuti syaitan bertopengkan manusia, 
tangan yang menggoncang dunia, 
kini sepi derita menghukum.

Merintih hiba di ufuk senja, 
merenung cita tiada kesampaian, 
hajat tinggi yang dahulu diutamakan, 
hancur lebur selamanya dimamah usia.

Lari aku berteriak jauh, 
dalam pohonan tiada pemahaman,  
pada siapa aku ajukan?
hanya pada Dia yang Maha Kuasa.

Amarah diri menggigit sanubari, 
jauh sudah aku lemparkan, 
namun tega kembali mendatang, 
pergilah engkau pergi jangan lagi menghantui.

Nista cela aku penakan, 
pada diri yang dihambakan senyuman, 
hanya aku yang sentiasa ketahuan, 
rahsia berkolamkan titisan kesedihan. 



******************************************************************************************************************

Aku tidak memahami. betapa tega engkau menyakiti hatinya yang polos. sudah habis keringat dicurahkan. demi meneruskan kehidupan. kehidupan siapa? bukan untuknya bahkan untuk kau juga. 
Apakah kau tiada memikirkan. kelangsungan masa depan. andai tiada dia untuk kau bergantungan. pada siapa harus kau rayukan? Haktuih dengan janji kosong omonganmu. Kononnya kau lakukan demi cinta. Ahh, usah lagi kau berpura. Sekadar cinta buta. Haiwan tambatan juga mampu meraihnya. Hatiku berantakan resah. Berani kau dustakan? Berani kau melawan? Hei, kalau tiada dia yang menjaga. Tidak terbayang di rempatan mana sekarang engkau terkulai. Ubahlah sikapmu. Usah lagi kau terburu-buru. Ubahlah pemikiran mu. Usah lagi kau berfikiran senteng. Ubahlah gayamu. Usah lagi kau menipu. Bicara aku mungkin tidak selembutnya. Aku khilaf di situ. Kerna aku tidak lagi tega. Melihat hatinya terus engkau cincang. Nyah kau!!


Friday, 22 June 2012

Back home

♫ Relax, take it easy - Mika 
ツTranquility

Assalamualaikum...

Alhamdulillah ala kulli hal.. =) I'm safe and sound back in my beloved country, Malaysia. There's no place like home. True indeed.
I've been back since 12th June 2012. Journey back home with my awesome bodyguard was great! Surely I'll be missing that bodyguard when I'm about to fly back to Ireland next month. pheww~ 
Ok, that's sad so keep that aside first. I've made some wishes to be grant once in Malaysia. So happy that some of them were granted even on the first day I landed. 
  
- Eat nasi goreng kampung and telur mata kerbau ( I ate this in Coffee Village, Putrajaya. Plus, mum sang karaoke over there entitled Penawar Rindu and Bosanova) 
- Drink my favourite mango juice since I've not drink it for 9 months. (On the very first day but not so yummy)
- Bite my sister's cat and find a girlcatfriend for it. (It waited for me at the door once I'm home, my sis left it for me with a note. *touched sikit jehhh*)
- Eat ketam masak lemak cili api (Cooked by my Mummy Sue during dinner at KL *yummeyhh* also met my little niece, Iman)
- Eat at Johny's Steamboat ( Persuaded Daddy to eat together in Jusco AU Setiawangsa) 
- Eat Satay, Mangosteen, and Lychee Drink (Brought to Satay Station with someone's family)
- Eat KFC and Tutti Frutti (Ate this with my bodyguard and sis in Times Square. Plus, I got cheezy wedges too!)
- Eat nasi dagang (Mama and Abah brought me to Chendering, the best location for nasi dagang once I arrived in Terengganu my hometown) 
- Pass by my favourite bridge at Lagoon Terengganu. (My dad even ask me to shout there. He knew me well!)
- Eat nasi goreng pattaya (Treated by my twin sister while watching Alvin and Chipmunks!)
- Snacking time with colek buah and mempelam. (Kicked me out of that! so yummy!)
- Eat favourite ikan pari bakar during fasting month. (Alhamdulillah..first day of Ramadhan, wish granted!)
- Ipad, blackberry bold touch and type, and external hard disk. (Gadgets time with someone Thanks!!) (^^,)
- Buy lotsa blouse and jeans to bring back here. Here got not much long sleeve blouse and the jeans is too long for this short girl. (Peace yaw..brought 2 designers with me, Mama n Kak Ayu to choose for me)
- Visit my bestfriends and relatives anywhere. Yadda yabedabeduuu (SSP Akravatore 0408 Reunion in UTP..Thanks soulmates!!)
- Go visit some places in Malaysia. Islands, city or whatsoever. (Road tour with sista to Perak and Cameron Highlands..awesomeness~)
- Go to body or foot massage. (Met Kak Mah in Terengganu..full body massage..relief~)
- Cook for my mama and family and ask mama to cook for me too. Winks! (Cooked only mee goreng basah to my sista *muehehe* while mama made serunding for me!yeahhh..stock to Eire)
- Play piano in Terengganu. At least, one song can be played.(played, but still can't play any song)


Now I noticed most of them is EAT??!!miahahaha..like I care.
Anyhow, still seeking time for these wishes..huahuahua..anyone wanna join and treat me?
 
- Eat gulai kenduri on wedding.
- Play wave and sands at the beach. This is a must!
- Stay awake at 3 or 4am to go to mamak stall or eat yong tau foo ( I call them as 'cucuk-cucuk' food)

GREAT NEWS!! Daddy brought home two little kittens, black and bream in color..so adorable Persians. I've got new babies now.. Will update on them later on! See ya...

Friday, 8 June 2012

Boring like a no sir

♫ Brain can't think of any song
ツ Mindless

I wanna go out. But Mr Rain would not let me. I tried to find Mr Sunshine. But he played hide-and-seek. I sat alone in the desert. Accompanied by just a quite little heater. Looking down the window pane. Longing for happy steps on the road. Steps were washed away by the rain. How I wish, the road not taken.

1. Song that always makes you sad?
- Love the way you lie (English) and Ku Merindu (Malay)

2. Last thing you bought
- Phone's chain in Carrol's

3. Last person you argued with?
-Mereka

4. Do you put Butter before putting the peanut butter on?
- Yes

5. One of your stuffed animals' names as a kid?
- Kiki

6. Did you ever own at one time a Barenaked Ladies Cd?
- No 

7. Favorite day of the week?
- Friday

8. Favorite Sundae topping?
- Choc

9. Did you take Piano lessons?
- No. I wished.

10. Most frequent song played?
- The One That Got Away

11. T.V. show you secretly enjoy?
- Gray's Anatomy

12. Would you rather play basketball or hockey?
- Basketball

13. Date someone older or younger?
- Older

14. One place you could travel right now?
- Umrah 

15. Do you use umbrellas?
- No. Raincoat

16. Do you know all the words to the Canadian national anthem?
- No

17. Favorite Cheese?
- None

18. The Smith's or the Cure?
- The Smith's

19. Do you prefer Blondes or Brunettes?
- Blondes

20. Best job you ever had?
- Being a babysitter

21. Did you go to your high school prom?
- Yes. Malam Selingkar Kasih with girls.

22. Perfect time to wake up?
- Subuh prayer (holidays exception)

23. perfect time to go to bed?
- 11.30pm (I wish)

24. Do you use your queen right away in chess?
- Nope. I love the horses.

25. Ever been in a car accident?
- No nauzubillah.

26. Closer to mom or dad...or neither?
- Closer to both.

27. What age is this exciting life over for you?
- No idea. 

28. What decade during the 20th century would you have chosen to be a teenager
- 2000 up.

29. Favorite shoes you have EVER owned
- The brown sparkling one I bought in Indonesia.

30. Do you have an article of clothing you have had since you were in high school?
- Nahhh

31. Were you in track and field?
- Used to

32. Were you ever in a school talent show?
- Dance in Form One

33. Have you ever written in a library book?
- Yeah

34. Allergic to?
- Some prawns and lizards.

35. Favorite fruit?
- Mango

36. Have you watched sex and the city?
- No 

37. Baseball hat or toque?
- Errr...neither

38. Do you shampoo first in the shower or soap?
- Shampoo

39. Wet the toothbrush or brush dry with the toothpaste?
- Wet

40. Pen or pencil?
- Pencil 

41. Have you ever gambled at a casino?
- Nope

42. Have you thrown up on a plane?
- Nope

43. Have you thrown up in a car?
- Yeah

44. Have you thrown up at work?
- Nope

45. Do you scream on roller coasters?
- Yeah! My fav hobby

46. Who was your first prom date?
- Amira Malek?

47. Who was your first roommate?
- My sister

48. What alcoholic beverage did you drink when you got drunk for the first time?
- Non-alcoholic

49. What was your first job?
- Slave

50. What was your first car?
- BMW (In your dream)

51. When did you go to your first funeral?
- Around 8 years old for my late Uncle. Al-Fatihah

52. How old were you when you first moved away from your hometown?
- 13 years old.

53. Who was your first grade teacher?
- Puan Rohani Muda

54. Where did you go on your first airplane ride?
- Wish I can recall that. as far as I concern, around kindergarten?

55. When you snuck out of your house for the first time, who was it with?
- Muiz

56. Who was your first Best Friend and are you still friends with them?
- Hidayah Zarani. Yes.

57. Where did you live the first time you moved out of your parent's house?
- Asrama Puteri Sekolah Seri Puteri Cyberjaya.

58. Who is the first person you call when you have a bad day?
- Ayunai Madarimau

59. Who's wedding were you in the first time you were a bridesmaid or a groomsmen?
- Sis Halimahton, my cousin.

60. What is the first thing you do in the morning?
- Recite prayer alhamdulillah

61. What was the first concert you attended?
- Siti Nurhaliza?

62. First tattoo or piercing?
- Piercing on ears at 6 years old

63. First celebrity crush?
- Leonardo di Caprio

I miss my dear best friend. I have never meet a real friend like you. I wish you were here.  :'(

Wednesday, 6 June 2012

Aku Seekor Kucing

ツ Sengal 

Assalamualaikum..Good day!!

Okeh, arini I nak jadi Publisher Komik since semalam I tengok movie '13 Going on 30' pasal sorang kanak-kanak perempuan yang buat wish masa 13th birthday dia to be 30th. Alkisahnya sebab dia nak ada body lawa, ada peminat dan keje yang hebat iaitu sebagai editor magazine Poise. Sikit sebanyak pasal wish la jugak, maka ia berkaitan la dengan last post I..''Impossibru Possibru''
So, akak I dah reply my 'wish' post...and one of her wish is she wanna try to understand the cat's language. She kept a cat with her, named Master..dan kucing tu panggil dia Mummy..well, not really la that kucing panggil dia kan. but, apa-apa aje lah.. As long as my sister's wish got granted dan buatkan dia hepi..ngee.. sila terharu sekarang. (T_T) Eh, eksaited da nak tunjuk masterpiece I ni. 

Here it goes...Komik Aku Seekor Kucing 



 Selepas satu minggu.........


Dan, I tak tipu. Memang kucing akak I gigit charger tu sampai putus 4. empat???!!! ye~ ¬(^^,)¬
tapi dalam gambar ada dua je sebab lagi dua kucing dah telan. sebab tu lepas tu dia tido kekenyangan. =D


Chillalla tango tango~

Alang-alang cerita pasal kucing ni..nah, sisipan tentang Abu Hurairah (Bapa Kucing)..

Dalam suatu peristiwa, tatkala seorang sahabat nabi bernama Abdul Rahman bin Sakhr (nama sebenar Abu Hurairah) menemui seekor anak kucing yang sedang mengiau kerana kehilangan ibunya. Beliau yang dalam perjalanannya menuju ke Masjid Nabawi, berasa kasihan kepada anak kucing itu, lalu mengambil dan meletaknya dalam baju besar beliau.  Apabila sampainya di masjid, baginda Rasulullah bertanya Abdul Rahman, apa dalam bajunya? Ia menjawab anak kucing yang kehilangan ibu, aku mengambilnya kerana kasihan padanya. Lalu baginda menggelarkan Abdul Rahman dengan Abu Hurairah (bapa kucing kecil).
 
"....semua makhluk ciptaan Tuhan samada manusia,binatang,tumbuhan, alam semulajadi dan sebagainya, 
saling perlu memerlukan, saling bantu-membantu kerana mereka berkait, 
terikat antara satu sama lain dalam satu kitaran yang berhubungan. 
Justeru, jangan diputuskan ikatan itu, kelak, seluruh kitaran akan musnah..." 

Monday, 4 June 2012

Impossibru Possibru

ツ Wishful 

Assalamualaikum..
New post? Again? Yes..hihi. As I'm so free after exam, my sister had given me a task to post in my blog. Well, I can smell the jealousy from her because she has to get back mingling with her classes after long holidays. Ngee.. my turn! (^^,)v My dearie sister had graduated from Teaching English as a Second Language (TESL) degree recently with 1st honours.. (damn, I'm so proud of you sis!)   There she is, the one with flower at the front row........


I know I'm desperate to be in the pic, so I put my face there. (’-’*)
Yeah gotcha, that's my mother.. (^_-)☆wink! Spot my sister overthere in the middle. Now, get back to my homework (Now you know why she gave me this task? Well, that's a norm of a teacher)..

The title is : Impossible Things List 
(but I mended the focus of the title with my own version - Impossible but actually possible)

1) Tour around every corner of the world - EVERY CORNER, I mean it! Including all wonders of the world.
2) Ride dolphin or whale in the mid ocean - like mermaids, and hopefully they understood my instructions!
3) Be close friend with tiger and lion - until I can hug it, kiss it,touch it, and play with it's tail.
4) Climb the stairs to the most highest building in the world and scream out loud my beloved's names. - highlight the stairs.
5) Bungee jumping from the highest peak of the world - even if it's not the highest...errrr..... m(._.)m
6) Have a luxurious sail on a yacht or a big cruise with a swimming pool on it. - diva diva style with ray ban on. ( ゚▽゚)/
7) Hold a bit of Everest Mount's snow and do snow man - in which by the time I reach there, I'm frozen.
8) Standing on the Greenwich line - the place where 0 latitude is, so the time all starts over there first.
9) Skating on ice in Antartica - and write my name with the skate's blade like in movies.
10) Have a tree house or a house inside a big tree - watched Winnie the Pooh and Tarzan don't ya?
11) Play piano and sing in a grand hall watched by superstars around the world - muehehehe  (*^▽^)
12) Play skateboards or roller blades at the cliffs. - I don't dare to die like that, I know.
13) Swim deep in the ocean while taking photos smiling with sharks and electric eel - sounds cool huh?
14) Say ''Hi,can I look at your sharp teeth??'' to Piranha and Anaconda snake in Amazon.
15)  Climb the pyramid to the place where they store Pharaoh in ancient. - climb. I wrote climb didn't I?
16) Do skydiving from a fast furious jet - weeehoooo!!!feel the breeze..
17) Meet all 7 person who have the same face like me - say Cheese and snap photo!  
18) Learn all languages that exist in this globe - and be fluent with all of them.
19) Go to the moon or another planet to see if there's any creatures there - **alien talk** (*・)σσσ(*゜Д゜*)
20) Open an educational hospital in my hometown with all my friends as the partners - biotechnologist, teachers, IT people, pharmacists, engineers, doctors, nurses, businessman and etc together working.


They do sound impossible. But they're interesting and who cares if they are ridiculous? Coz I loike them!! ヘ(^_^ヘ)(ノ^_^)ノ **alaikit alaikit**




Okayh, done with the homework requested..


The next title is : My Wishlist During Summer Holiday
 (My sister especially, please take note..and other people as well)

- Eat nasi dagang, nasi goreng pattaya, nasi goreng kampung, Johny's steamboat, KFC and favourite ikan pari bakar during fasting month. 
- Drink my favourite mango juice since I've not drink it for 9 months.
- Play piano in Terengganu. At least, one song can be played.
- Ipad, blackberry bold touch and type, and external hard disk. Gadgets time!
- Buy lotsa blouse and jeans to bring back here. Here got not much long sleeve blouse and the jeans is too long for this short girl.
- Visit my bestfriends and relatives anywhere. Yadda yabedabeduuu
- Bite my sister's cat and find a girlcatfriend for it.
- Cook for my mama and family and ask mama to cook for me too. Winks!
- Go visit some places in Malaysia. Islands, city or whatsoever.
- Play wave and sands at the beach. This is a must!
- Go to body or foot massage. 
- Stay awake at 3 or 4am to go to mamak stall or eat yong tau foo ( I call them as 'cucuk-cucuk' food)

That's just a bit that I can think of now. The wishlist might grow longer as the time progress. Hewhew~!!

Holidaysss hurrayyyhhh chillalla~~~ \(^ ^)/


Saturday, 2 June 2012

Aku mayat hidup

Glad you came -The Wanted
ツ Phewww~


Assalamualaikum...

Segala puji bagi Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. 
Periksa dah tamat petang semalam. Alhamdulillah...Sedikit sebanyak ler dari exam kali ni, SILA BERSEDIA LEBIH AWAL UNTUK PEPERIKSAAN. Dan BELAJARLAH KERANA ALLAH, bukak sebab nak pass exam je..Sungguh aku cakap, Allah memang ada untuk kita. Cuma kita je yang mungkin jauh melarikan diri dari-Nya. Percayalah, (**lagu Siti Nurhaliza berkumandang**) mintak la apa2 pun, Allah akan bantu~ 
Aku percaya dan yakin 3 benda nih dari dulu bila aku berdoa something:
1)  Allah akan makbulkan doa aku.
2) Allah akan makbulkan doa aku tapi mungkin lambat sikit, tunggu waktu yang sesuai.
3) Allah akan makbulkan doa aku dengan menggantikannya dgn something yang jauh lebih baik.
Kan Allah yang cipta aku, pastinya Dia lagi tahu apa yang sesuai ngan hambanya yang kerdil lagi kenit nih.. (O_o) ehh??

Nak cherita la, aku memang sangat takut la exam kali ni, cuak membuak-buak. Apa ingat main-main ke? Hape ingat Medic tu boleh masuk dengar kuliah sambil conteng nota wat gambar smiley, potong2 mayat orang, gheli2 sikit men darah otot urat bagai, bergambar sket ngan stetoskop n labcoat nk anta balik kampung, dah boleh lulus gi bedah manusia hidup? Kamon ler.. ¬('_')¬

Semalam last exam aku..exam lisan. Hak ni ja aku nak cheghita, hak exam bertulis semua maleh nak habaq panjang2..doa tawakal moga Allah lembutkan hati pemeriksa2 semua..Amin..
Hak exam lisan aku nih ari Jumaat...ada kawan2 aku da abes exam ari Khamis..merana la aku sengsorang di dalam bilik tergolek-golek baca nota hafal otot2 sedangkan kawan lain yang da abes, kuaq pi shopping tengok muvee Industan smpi meleleh-leleh. (T_T) 
Punye la payah aku nak hafal sebijik-sbijik mende bahagian dada dan tangan manusia ni.Dah mule lah mulut aku ni nak komplen pot pet pot pet ''Laaa..ini pun nak kena hafal ke?Tau sikit cukup lerrr...'' Tapi sedang2 aku belajar tu, aku tengok balik jari aku.. PANG!!! bukan la aku gi tampo diri sndiri..cumanya, aku rasa malu..malu ngan tangan aku..jari kelingking aku yang sekecik comel ni, ibu jari aku yang ketot ni...semuanya nikmat Allah.. Allah dah bagi peluang kat aku. Untuk belajar mende ciptaan Dia. Allah hantar aku masuk skola Medic, boleh tengok semua mende dalam badan manusia. I tell you, lepas da bedah mayat tuh baru aku tau ape yang ada n lokasi organ dlm badan manusia ni scara tepat..kalau dulu sakit perut je pegang kat area tengah pusat tuh..tapi hakikatnya perut ni jauh nun di atas sana lagi..kalau dulu, senak buah pinggang pas jogging, pegang kat bawah tepi pusat kiri kanan, tapi hakikatnya lagi, buah pinggang tu kat ataaaasss lagi, bahagian belakang. HUH! tergamam! 
Mula la aku belek jari aku...tengok dgn penuh penghayatan...Alhamdulillah, nikmat Allah yang mana aku nak dustakan? Semangat terus aku mengulangkaji.sampai malam mata dah kecik sepet pun, aku masih berjuang.. cewah, gaya nak macam parajurit.
Dengan tangan aku yg aku komplen tadi, aku doa... Ya Allah, moga Kau bagi lah professor yang terbaik untuk aku nanti..amin.. Dan syukur Alhamdulillah skali lagi, Allah makbulkan doa aku. (^_^)
Aku beratur nak masuk dewan mayat tuh berdebar-debuk, aku dibawak ke meja 5..syukur sangat dapat 2 prof ni.Sebab sminggu sbelum exam, salah sorang Prof tu yang ajar aku buat revision. So soalan yang dia tanya, adalah kluar sikit yang dia penah tanya masa revise tuh. Masa aku dah terkebil2 gagap nk jawab nama satu nerve ni, dia tenangkan aku and panggil,''Ok doctor, now we proceed to this thoracic vertebra''... Heh, trus membara jiwa ni..pap! leh jawab la mudah-mudahan...Siap prof tu betulkan and suh aku sebut betul-betul lagi,  intervertebral disc is made up of central nucleus polposus and fibrocartilaginous anulus fibrosus. Ko bayangkan mane la aku tak gagap duk depan 2 prof hidup, depan tulang, organ, dan depan 1 mayat tak idup....abes la ilang accent omputih aku, kuar loghat jawa.
contoh la kan dibuatnya aku salah jawab..
Prof : ''okay, what is this tendon on your lateral side?''
Aku : ''hewhew, that is flexor digitorum profundus..''
Mayat : ''PANG!! hangguk ko..tak belajor ke?tu flexor carpi radialis..haaa,kompelin lagi pot pet pot pet.''
Haaa ternganga, tak ke pulak aku yang jadi mayat kedua kat situ??? -__________-''

Dush! tamparan teristimewa~
Lepas exam tu, aku dan ahli rumah kuar gi taman bunga kat depan umah untuk memetik bunga di taman Pak Gardener.hehehsss..dengan pakai baju kurung I tell you....amik2 gambo.sume mat salleh pandang 360 degree, awat ler bebudok ni pakai selimut bunga2 dari atas smpi bawah tutup ni?dah ler panaih musim summer ni.iyekan saje, nak join bergambar bersama habaq je la..hoho! **bangga**
Balik umah, aku ngantok...ngantok gila2 sampai mata ni kalah anak cina..tapi aku tak leh tido sbb eksaited abes exam.aku duk kemas bilik, menyapu, lap almari, simpan nota exam, phewww~~energy not wasting at all..tapi badan aku penat.penat sangatttt....smpi aku sapu karpet tu sambil duduk! HAHA..darurat~Malamnya aku bosan.macam mayat hidup tak tau nak buat ape.ceh!bajet macam exam setahun tak gheti nak buat ape selain baca buku.poyozzz lewww yewww...
Abes la kaum kerabat aku jadi mangsa aku men pesbuk tu...tilik sana, stalk sini, cuit sinun, gelak sinin. Nak mengorat, tp buah hati aku plak sebuk uruskan negara.muahihi..tetibewww!!tengah bosan tu, aku jupe satu gameeeeee..yihaaaa!!!



best kowt! cuba la lawan artis seluruh negara ada.
Sakan wehhh menyanyi sampai 2 pagi..tu yang asek2 dapat nombor 1..wahahha..bangga lagi skali jadi anak bintang RTM ni..oh mak aku sore sdap..tu la genetik mak aku yg aku dpt sket kot...yang len sume aku dapat genetik bapak (gelap, idung penyek, mata rabun..) haha..tp syukur2...sebab tu ler aku is the way I am today... =D 
Gumbira nyanyi ni sampai aku yang ngantok td, langsung takleh tido..tunggu ler smpi subuh kul 3.30 pagi..sambil2 tu mesej akak aku..


Kakak : Adik bila balik? Nak planning ni..
Aku : Heheh..rahsia la..
Kakak : Nanti takde orang nak amik baru padan muka.
Aku : Alaaa..yew lerrr..sat adik check. hari bla3 sekian sekian pukul tick tock..
Kakak : Oh, Kak Ayu ade klas ler..tapi abah cakap, 2 jam sebelum adik landing abah da tercegat depan pintu gate arrival.
Aku : Hahah! suwit pulak abah neh..eh, gtau mama skali,petang td mama majuk adik rahsia bila nk balik...

Mama majuk ngan aku petang tu sebab aku nak rahsia2 bila nak balik...Majuk la mama aku ni kat aku sebab dia nak kene datang dari Terengganu ke Kuala Lumpur if nak jemput aku kat KLIA.so kene tau awal2 supaya dapat plan dan beli tiket.tapi biasa la aku ini, suke nak susahkan orang. -.-'' (**sumpah tak sengaja**)
Aku tanya mama, ''kalau adik gtau bape haribulan balik, mama nak datang ke?''
Mama cakap, ''mestilaaa,puteri bongsu I balik..''
Tup tup pulak, aku bangun pagi tadi..abah duk 'like' wall posts aku sume kat kaum kerabat aku which aku tak post kat dia..abah stalk aku wehhh!!!siap whatsapp aku macam2...dia tak saba lettew aku nak balik neh..haha..hepi weh...tolong la hepi bagi pihak aku.
Aku tau, besar harapan mereka kat aku.. sobs..menitis air mata syawal. (T_T)

Ok,smpai la ni dulu cheghite mayat hidup sehari selepas exam. nantikan rancangan seterusnya. hewhew!

Exam? Chill la~